Hensikt og omfang
Hindre smitteoverføring fra en pasient til andre pasienter, personale og besøkende. Gjelder alle rom der det har foregått isolering for kontaktsmitte eller dråpesmitte. Prosedyren gjelder alle ansatte som har kontakt med isolert pasient.
Forberedelse
Ved rekvirering av sluttdesinfeksjon/smittevask må det oppgis hvilken form for isolering som har vært benyttet og andre nødvendige opplysninger. Muntlig bestilling skal suppleres med skriftlig rekvisisjon.
Beskyttelsesutstyr
Personalet som utfører oppgaven skal bruke hansker og smittefrakk. Ved opphør av isolering for MRSA skal det også brukes munnbind, ellers er munnbind ikke nødvendig.
- Ved behov brukes åndedrettsvern (f.eks. 3M 9926) som beskytter mot pereddiksyre (f.eks. PeraSafe).
- Briller/visir er ikke nødvendig (det er bare når pasienten er i rommet at det spres dråper).
Sengetøy, dyne, pute og madrass
Sengetøy behandles som smittetøy. Det legges i gul plastsekk. Svært våte tekstiler emballeres i egen gul plastpose som lukkes før det legges i gul plastsekk.
- Sekken skal maksimalt fylles 2/3 full. Sekken lukkes med plaststrip i pasientrommet og fraktes til forgangen der den legges i gul tekstilsekk som lukkes for videre transport i henhold til lokale rutiner for smittetøy.
- Dyne og pute behandles som smittetøy og legges i separat gul plastsekk i pasientrommet.
- Sekken lukkes med plaststrip i pasientrommet og fraktes til forgangen der den legges i gul tekstilsekk som lukkes for videre transport i henhold til lokale rutiner for smittetøy.
- Madrass med fast plasttrekk desinfiseres med dertil egnet desinfeksjonsmiddel, og deretter transporteres til sengesentral for rengjøring.
- Madrass uten plasttrekk emballeres i plast og sendes til vask som smittetøy, alternativt må den kastes som smitteavfall.
Gardiner og forheng
Gardiner og forheng sendes til vask som smittetøy.
Sengen
Sengehest, sengegavl, sengeramme og øvrige deler som kan ha vært berørt av pasienten eller personalet desinfiseres med dertil egnet desinfeksjonsmiddel.
- Sengen kjøres deretter til sengesentral for rengjøring.
Flergangsutstyr
- Flergangsutstyr som tåler varmedesinfeksjon desinfiseres i isolatets spyledekontaminator ("bekkenspyler").
- Instrumenter og utstyr som senere skal steriliseres, skal ikke varmedesinfisere i spyledekontaminator. Det må emballeres i plastpose eller annen tett emballasje, dobbelemballeres i forgangen og bringes til vaskedekontaminator ("instrumentvaskemaskin") utenfor isolatet, der det legges direkte i maskinen, som startes med en gang. Den brukte emballasjen kastes som smitteavfall.
- Flergangsutstyr som ikke tåler varmedesinfeksjon, eller som er for stort til å behandles i spyledekontaminator, desinfiseres med dertil egnet desinfeksjonsmiddel. Synlig søl må da fjernes før desinfeksjon.
- Flekkdesinfeksjon: synlig søl/flekker bør snarest mulig fjernes ved hjelp av cellstoff eller lignende fuktet med egnet desinfeksjonsmiddel, for deretter ny påføring av desinfeksjonsmiddel.
- Utstyr som ikke kan desinfiseres med varme eller kjemiske desinfeksjonsmidler må spesialbehandles. Brukermanualen for flergangsutstyr skal ha opplysninger om anbefalt metode for sikker dekontaminering og hva utstyret tåler.
Engangsutstyr
- Engangsutstyr som ikke har vært oppbevart i lukket skuff/skap, kastes som smitteavfall.
- Engangsutstyr som har ligget innelukket, og som ikke har vært berørt under isoleringen, behøver ikke kastes.
- Utstyr som ligger i sin primære emballasje som ikke har vært åpnet, og dermed har vært beskyttet mot forurensning, kan eventuelt overføres til annen emballasje. Det gjelder ikke sterilt utstyr og det forutsetter at overføringen kan gjøres uten at det forurenser utstyret.
Pasientens personlige eiendeler
Pasientens personlige eiendeler kan noen ganger innebære en risiko for smitteoverføring til andre, eller en eventuell ny smitte av pasienten. Hva som må gjøres med personlige eiendeler vil derfor være avhengig av hvilken infeksjon pasienten har vært isolert for, og pasientens hjemmesituasjon. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle, ev. konferer med Avdeling for smittevern.
Generelle retningslinjer er:
- Tøy: pasienten bør om mulig få tilsendt rent tøy hjemmefra som benyttes ved utskrivelse. Privat tøy som pasienten hadde på seg ved innleggelsen sorteres i henhold til vaskeanvisninger og legges i plastposer som lukkes og sendes med pasienten hjem for vasking. Pasienten instrueres om å legge tøyet direkte i vaskemaskin og vaske det separat fra andre personers tøy, helst ved 60 grader. Tøy som ikke tåler 60 grader vaskes to ganger ved 40 grader.
- Bøker o.l.: kastes som hovedregel, men kan etter vurdering i noen tilfeller tas med hjem, avhengig av mikrobe og hjemmesituasjon. Konferer ved behov med Avdeling for smittevern.
- Mobiltelefon og annet elektronisk utstyr: tørkes over med klut fuktet med desinfeksjonssprit 70 - 75 %, ev. bruk av egnede desinfeksjonskluter.
- Eget utstyr til personlig hygienene: kastes som hovedregel, men kan etter vurdering i noen tilfeller tas med hjem, avhengig av mikrobe og hjemmesituasjon. Konferer ved behov med Avdeling for smittevern.
- Veske/koffert/ryggsekk o.a.: vurderes i hvert enkelt tilfelle, avhengig av smittestoff og hva gjenstanden tåler. Hvis mulig: vasking i vaskemaskin, alternativt fukting med egnet desinfeksjonsmiddel.
- Inventar og møbler
- Nattbord og annet inventar som pasienten eller personalet har vært i direkte kontakt med desinfiseres med egnede desinfeksjonskluter. Husk håndtak, hendler, brytere, o.a.
- Inventar og møbler som er synlig rene kan desinfiseres med desinfeksjonssprit 70 - 75 % for overflater hvis aktuelt smittestoff (som det har vært isolert for) inaktiveres av alkohol.
- Plastfolie/poser som har vært brukt til beskyttelse av utstyr, f.eks. fjernkontroll og telefon, fjernes. Hvis det er hull/skade på beskyttelsesfolien, må utstyret desinfiseres, eventuelt kasseres hvis desinfeksjon ikke er mulig.
- Møbler med stofftrekk som ikke kan desinfiseres med egnede desinfeksjonskluter, og som ikke har vært sikkert dekket av vanntett overtrekk, må kasseres som smitteavfall.
Bad/WC
- Etter isolasjon for mage/tarminfeksjon (eks. norovirus) og/eller tarmbærerskap med resistente bakterier (ESBL, VRE, C. difficile) desinfiseres alle sluk/vannlåser som følger:
- WC spyles ned på vanlig måte og vannlåsen tilsettes deretter 1 flaske Klorin (750 ml), som får virke i minst 1 time.
- Sluk/vannlås for dusj tilsettes 1/2 liter PeraSafe som får virke i minst 1 time
- La vannet til servant renne i ett minutt. Deretter tilsettes 1/2 liter PeraSafe, som får virke i minst 1 time.
2. Gulv og vegger desinfiserer i sin helhet (vegger til "nåhøyde", ca. 180 cm) med egnet desinfeksjonsmiddel..
Avslutning når smitteavfall og smittetøy tas ut
Etter avsluttet rydding og desinfeksjon:
- Hansker og smittefrakk tas av og legges i gjennomsiktig plastpose eller plastsekk sammen med annet avfall i pasientrommet.
- Avfallsposen/sekken lukkes med plaststrip.
- Hvis det har vært brukt flergangs smittefrakk, legges den i pose/sekk for smittetøy.
- Utfør hånddesinfeksjon eller håndvask.
- Avfallspose/sekk og sekk med smittetøy fraktes til forgangen og dobbelemballeres. Videre transport i henhold til lokale rutiner.
- Hvis det har vært brukt munnbind (MRSA), tas det av i forgangen og kastes som smitteavfall.
- Utfør hånddesinfeksjon eller håndvask.
- Rommet rengjøres deretter på vanlig måte.
Opphør av kontakt- eller dråpesmitteisolering i rom uten forgang
Prosedyren kan påbegynnes så snart pasienten er ute av rommet.
- Arbeidet bør gjøres av minst 2 personer, der den ene bistår på utsiden med å ta imot avfall, tekstiler, utstyr o.a. Den som bistår på utsiden bruker hansker, men munnbind og smittefrakk er ikke nødvendig.
- Avfall, tekstiler o.a. samles i sekker som beskrevet ovenfor, dobbelemballeres inne pasientrommet og tas ut av rommet umiddelbart.
- Seng og utstyr som ikke kan varmedesinfiseres, desinfiseres med egnet desinfeksjonsmiddel før det tas ut av rommet.
- Rengjøring og desinfeksjon av rommet skjer som beskrevet ovenfor.
Når kan isolatet tas i bruk igjen?
Når pasienten er ute av rommet, avfall og tekstiler er tatt ut, og rommet er desinfisert og rengjort, kan isolatet tas i bruk igjen uten opphold.
Anbefalte virketider for desinfeksjonsmidler
Desinfeksjonssprit 70 – 75 %
Desinfeksjonssprit, virketid minimum 3 minutter, kan brukes til desinfeksjon ved bakterielle infeksjoner (unntatt sporedannende bakterier som Clostrioides difficile) når flaten/gjenstanden som skal desinfiseres er synlig ren og tørr. Desinfeksjonssprit (etanol) 70 – 75 % har også effekt på mange virus og kan brukes til desinfeksjon av rene flater ved herpes simplex virus, varicella zostervirus, influensavirus, adenovirus, enterovirus, rhinovirus, rotavirus, HIV, hepatitt B virus og astrovirus. Sprit har ikke tilstrekkelig effekt på norovirus, hepatitt A virus eller poliovirus.
Beskyttelsesutstyr ved opphør av kontakt- og dråpesmitte
Personalet som utfører oppgaven, skal bruke hansker og smittefrakk. Ved opphør av isolering for MRSA skal det også brukes munnbind, eller er ikke munnbind nødvendig. Briller/visir er ikke nødvendig (det er bare når pasienten er i rommet at det spres dråper).
Når kan isolatet tas i bruk igjen?
- Når pasienten er ute av rommet, avfall og tekstiler er tatt ut, og rommet er desinfisert og rengjort, kan isolatet tas i bruk igjen uten opphold.
- Lufting av sengetøy og sykerom har liten betydning som infeksjonsforebyggende tiltak. Utskifting av luften i sykerommet ved hjelp av ventilasjonsanlegget i isolatene med undertrykk, er imidlertid av betydning ved infeksjoner som spres ved luftsmitte.
Stell av døde
- Ved stell av døde som har vært isolert, skal personalet benytte de samme forholdsregler mot smitte som da pasienten var i live.
- Den døde stelles i tråd med sykehusets rutiner.
- Hvis stellet ikke foretas i pasientrommet, må alle sår og sekresjonsåpninger være tildekket med nylig skiftet bandasje før den døde transporteres ut av isolasjonsenheten. Sengetøy og evt. pasienttøy skal være rent. Pasienten omsluttes deretter av et rent laken som merkes med f.eks. gul merkelapp som tegn på smitte av hensyn til den videre behandling av den døde.
- For øvrig anvendes de samme retningslinjer for stell og transport av den døde som eller gjelder ved institusjonen.
- Hvis en pasient er død av en særlig smittsom sykdom, bør legemet omsluttes av vanntett spesialsekk beregnet for dette.
Definisjoner
Kontaktsmitte kan skje ved direkte kontakt med pasienten eller indirekte ved kontakt med forurenset utstyr og inventar.
Dråpesmitte vil normalt bare kunne skje når smittemottaker oppholder seg nærmere smittekilden enn ca. 1,5 meter. Smittsomme dråper kan spres fra luftveiene ved hosting og nysing, ved suging av luftveissekret, men også ved snakking. Dråper kan også spres ved oppkast og fra andrekroppsvæsker hvis disse inneholder smittestoffer. Inngangsporten hos smittemottaker er øynene, nesen eller munnen, enten direkte eller via forurensning av hendene. Forurensning av utstyr eller gjenstander som befinner seg nærmere pasienten enn 1,5 meter, for eksempel nattbord, kan også gi opphav til indirekte kontaktsmitte via hendene. Ved dråpesmitte er det i tillegg alltid aktuelt med kontaktsmitte.
Isoleringsrom for kontaktsmitte og dråpesmitte
Enerom, helst med forgang (evt. sluse) og kombinert WC/dusj med egen dekontaminator.
Isoleringsrom for luftsmitte kan også brukes til kontakt- og dråpesmitte.
Smittefrakk
Gul smittefrakk med lange ermer med mansjetter som slutter tett omkring håndleddet. Den skal være lukket bak og uten lommer, og så lang at den går nedenfor knærne. Det bør normalt brukes engangs smittefrakk. Den skal ikke benyttes utenfor isolatet. Flergangs smittefrakk kan alternativt benyttes, men da bare av samme person hver gang. Både engangs og flergangs smittefrakk skal skiftes så snart som mulig hvis den blir synlig tilsølt. Flergangs smittefrakk skal aldri benyttes lenger enn ett skift (12 timer).
Munnbind (medisinsk ansiktsmaske)
Med munnbind menes medisinsk ansiktsmaske (kirurgisk munnbind) type II eller type IIR (resistent mot sprut) i henhold til NS-EN14683:2019+AC:2019 og eventuelle ytterligere kravspesifikasjoner som til enhver tid gjelder for Oslo universitetssykehus. Munnbindet må ha god passform for å unngå lekkasje og inntrenging rundt kantene, og skal helst ha knytebånd som knyttes bak hodet. Enkle "papirmunnbind" skal ikke brukes.
Åndedrettsvern
Åndedrettsvern er ikke nødvendig for å forebygge kontakt- eller dråpesmitte, men for personell som reagerer spesielt på lukt av pereddiksyre (f.eks. PeraSafe), eller som bruker pereddiksyre til romdesinfeksjon over lang tid (timer), i små rom med dårlig ventilasjon eller hyppig (flere ganger per uke), anbefales åndedrettsvern som også beskytter mot gass/damp av pereddiksyre, for eksempel 3M 9926.