Infeksjonskontroll.no

Oppklaring av utbrudd med næringsmiddelbåren sykdom

Regionalt kompetansesenter for smittevern Helse Sør-Øst

Versjon : 1.0
Dokumentansvarlig:

Hygienesykepleier Carl-Fredrik Borchgrevink-Lund

Oppklaring av utbrudd med næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser 

Oppklaring av utbrudd med næringsmiddelbåren sykdom er et viktig bidrag til forebyggende helsearbeid. Hensikten er å stanse det aktuelle utbruddet og samtidig legge grunnlaget for å hindre fremtidige sykdomstilfeller ved å avsløre de årsaker som gjorde utbruddet mulig. Ifølge smittevernloven (§ 7-2) er det kommunelegens oppgave å organisere og lede arbeidet med å etterforske og oppklare utbrudd, samt utarbeide beredskapsplaner for dette arbeidet. Effektiv etterforskning av utbrudd krever imidlertid tett tverrfaglig samarbeid lokalt og sentralt mellom helsevesenet, næringsmiddeltilsynet og iblant også andre etater. Både utbruddet selv og de tiltak som iverksettes som følge av etterforskningen, kan ha store helsemessige, økonomiske og handelspolitiske konsekvenser. 
Folkehelseinstituttet har utarbeidet veiledningshefte. Utbruddshandboka ble publisert som nettbasert veileder med navnet "Utbruddsveilederen på fhi.no august 2015". Formålet med dette veiledningsheftet er å beskrive fremgangsmåten ved etterforskning og oppklaring av sykdomsutbrudd hvor næringsmidler (mat- og drikkevarer, inkludert drikkevann) er den mest sannsynlige kilden. Velfungerende informasjonsveier er en vesentlig forutsetning for at det hurtig kan iverksettes en effektiv, koordinert innsats. Veiledningen beskriver derfor også hvilke myndigheter og institusjoner som skal varsles i tilfelle av utbrudd. 

Av og til er det nødvendig med intervju av pasienter om matvarer de har spist og eventuelt andre risikofaktorer de har vært utsatt for i tiden før de ble syke. Hvis man ikke har noen mistanke om smittekilden, brukes ofte et relativt omfattende skjema for å kunne identifisere eventuelt fellesfaktorer pasientene har vært eksponert for.

Lov om vern mot smittsomme sykdommer (smittevernloven)
Næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser

Utbruddshåndboka - FHI - Smittevern 17 
Varsling av utbrudd - Fhi
- "Slik varsler du om utbrudd gjennom Vesuv-CIM"
MSIS- og Tuberkulos-registreringsforskriften
Eksempel utbruddskurve.pdf
Skjema for utbruddskurve.doc
Kartlegging av pasient eksponert for smitte i helseinstitusjon.doc
Kartlegging av ansatte eksponert for smitte i helseinstitusjon.doc
Logg ved utbrudd.doc
Logg for telefonkontakt.doc