Hensikt og omfang
Beskrivelser riktig bruk av lue/hette og sko/skoovertrekk.
Definisjoner
Biologisk materiale: Med biologisk materiale menes blod, serum, vevsprøver, sekreter, urin, avføring, puss m.m. fra syke eller friske mennesker.
Fremgangsmåte
Lue/hette benyttes der det er særlig viktig å hindre at hårstrå ikke faller ned og kan forurense, f.eks. sterilt utstyr/oppdekking, operasjonssåret under operasjon, ved sårskift og arbeid i sterilsentralen.
Lue og hette
-
Bruk av hårbeskyttelse er vanligvis ikke nødvendig.
-
Bruk av hårbeskyttelse bør vurderes i situasjoner hvor det er fare for at håret blir tilsølt, f.eks. ved nær kontakt med pasienter som hoster kraftig, og ved prosedyrer som medfører fare for sprut av biologisk materiale.
-
Personale med langt hår bør imidlertid vurdere bruk av lue eller hette for å samle håret, slik at dette ikke forurenses eller forurenser ved stell av pasientene. Bruk eventuelt heldekkende hodeplagg/"operasjonshjelm".
Lue, hette på pasienten?
Det er ikke evidens som tyder på at pasientens hår er årsak til økte infeksjoner i operasjonsavdelingen, og det synes fornuftig at denne unødvendige praksis opphører (1).
Sko, skoovertrekk
- Skobytte er i de fleste tilfeller ikke nødvendig. (2)
- Det er ikke dokumentert (og teoretisk lite sannsynlig) at skifte av sko reduserer risikoen for postoperative sårinfeksjoner (POSI).
- Skoovertrekk reduserer ikke forurensning av gulvet (2).
- Bruk av skoovertrekk øker risikoen for forurensning av hendene og anbefales derfor ikke som smitteforebyggende tiltak (4).
- Skifte av sko bør skje så langt fra operasjonsstuen som mulig (3) (5).
- Sko bør vaskes regelmessig, og alltid når synlig tilsølt.
Referanser
- Woodhead K. et al. J Hosp Infect 2002;51:241-255. Behaviours and rituals in the operating Theatre.
- Isoleringsveilederen - Bruk av isolering av pasienter for å forebygge smittespredning i helseinstitusjoner. Smittevern 2004:9 - Nasjonalt folkehelseinstitutt - Oslo, april 2004.
- Humpfreys et al. J Hosp Infect 1991;17:117-123. Theatre over-shoes do not reduce operating theatre floors bacterial counts.
- Carter R. Nursing Times 1990;86:63-64.
- Nagai I, et al. Hosp Infect 1984;1:50-5. Studies on the mode of bacterial contamination of an operating theatre corridor floor.